greek flora
greekflora.gr greekflora.gr
  • Ι
  • Φ
  • Μ
  • Α
  • Μ
  • Ι
  • Ι
  • Α
  • Σ
  • Ο
  • Ν
  • Δ
Ανθοφορία:
greekflora.gr
Φωτογραφία Σχόλια Σύγκριση Αναφορά Λάθους
facebook twitter pinterest
Διάμετρος
  • Φ
  • Χ
  • Η
  • Γ
  • Θ
Επιστ/κή ον/σία: Capparis sicula Duhamel 1755
Συνώνυμα: Capparis ovata --- Capparis spinosa subsp. canescens (Cosson) A. Bolòs & O. Bolòs
Οικογένεια: CAPPARACEAE
Κοινή ον/σία:
Ετυμολογία:
Υψόμετρο: έως 500μ
Ενδιαίτημα Πετρώδεις πλαγιές, Θέσεις με ανθρωπογενή επιβάρυνση – άκρες δρόμων, Ακαλλιέργητοι αγροί και όρια καλλιεργούμενων αγρών
Ενδημικό Ναί
Προστασία::
Κατάσταση: Κοινό
Γεωγραφική εξάπλωση: Ευρεία κατανομή, Γεράνεια , Ελικών
Μικρός, πολυετής, πολύκλαδος θάμνο.
Βλαστοί πολλοί, πλεγμένοι μεταξύ τους και φύλλα δερματώδη, ωοειδή, σχεδόν στρογγυλά, λεία, έμμισχα.
Άνθη μεγάλα σε μακρύ ποδίσκο, λευκά ή ρόδινα με 4 σέπαλα ρόδινα ή πράσινα και 4 λευκά πέταλα, μεγαλύτερα. Στήμονες ρόδινοι, χαρακτηριστικά πολλοί, μακρύτεροι από τα πέταλα που δίνουν μια ιδιαίτερη εικόνα στο άνθος. Τα μικρά μπουμπούκια της κάππαρης συλλέγονται και διατηρούνται στην άλμη, για να χρησιμοποιηθούν σαν συνοδευτικό στις σαλάτες.
Η Capparis spinosa L. 1753 είναι σχεδόν ίδιο φυτό, που φύεται με σιγουριά στην Κρήτη.
Και σήμερα χρησιμοποιούμε το αρχαίο όνομα «κάππαρις», που είναι πανάρχαιο.
Ο Διοσκουρίδης συνιστά να είναι καλά μαγειρεμένη η κάππαρη, γιατί έτσι δεν επιβαρύνει το στομάχι. Ο αρχαίος γευσιγνώστης Αθήναιος την αναφέρει έξι φορές στους «Δειπνοσοφιστές» του. Γενικά όμως στην κλασική αρχαιότητα την θεωρούσαν τροφή για τους φτωχούς. Ο ποιητής Τιμοκλής σατιρίζει την διασημότερη εταίρα, τη Φρύνη, βάζοντας την να πουλάει κάππαρη στην αγορά της Αθήνας. Οι πλούσιοι Ρωμαίοι δεν την καταδέχονταν. Όχι όμως και οι Βυζαντινοί, που την θεωρούσαν θαυμάσιο ορεκτικό («ενόρεκτος κάππαρις»), όπως γράφει ο Παύλος ο Αιγινήτης. 
137
greekflora.gr
capparis-sicula