Η ροδιά είναι φυτό ιθαγενές της ευρασιατικής περιοχής από τα Βαλκάνια μέχρι τα Ιμαλάια. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστή και ως άγρια αυτοφυής και ως καλλιεργούμενη. Το σημερινό όνομα «ρόδι» (βυζαντινό «ρόιδι») είναι υποκοριστικό του αρχαίο ονόματος «ροή» (και «ροιά») για την ροδιά. Δεν συμφωνούν όλοι οι γλωσσολόγοι αν το όνομα περιλαμβάνεται στις μυκηναϊκές πινακίδες (1450 π.Χ.). Ο Όμηρος αναφέρει ότι την καλλιεργούσαν στο νησί των Φαιάκων, που ταυτίζεται με την Κέρκυρα. Πρωταγωνιστεί σε πολλούς αρχαίους μύθους. Η ροδιά ήταν σύμβολο της γονιμότητας, λόγω της υπερπληθώρας των καρπών της. Και σήμερα σπάμε στην πόρτα τους σπιτιού ένα ρόδι την Πρωτοχρονιά, για να είναι γεμάτη με ευχάριστα η χρονιά μας όσο και τα σπυριά του ροδιού. Η ροδιά ήταν επίσης αφιερωμένη στην Ήρα, προστάτιδα του γάμου και στην Αθηνά. Το ρόδι είναι πλούσιο σε σάκχαρα, βιταμίνες A,B και C, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο και το αντιξειδωτικό σελήνιο. Στην Ελλάδα η ροδιά καλλιεργείται κυρίως σε κήπους για καλλωπιστικούς λόγους και για τα ρόδια της. Ίσως να μην υπάρχει κήπος σε χωριό που να μην έχει ροδιά. Τα ρόδια τα τρώμε ως φρούτο, σε πράσινες σαλάτες και σε παραδοσιακά γλυκά.
|